+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Traceability van producten

Track en trace van onderdelen en producten

100% Traceability van producten is sterk in opkomst. Het is tegenwoordig niet meer een uitzondering maar meer een eis dat men wil weten waar de materialen, onderdelen en sub-assemblies vandaan komen, wanneer en door wie ze zijn gemaakt. Producenten worden steeds vaker verplicht om productinformatie op het product en of op de productverpakking aan te brengen. In de voedingsindustrie is dit al volledig ingevoerd, maar in de high-tech industrie is deze trend sterk in opmars.

Ieder product een eigen, unieke code

Door gebruik te maken van bar, datamatrix of QR-codes kan productinformatie makkelijk en toegankelijk worden aangebracht. Datum, type, serienummer, productielocatie en andere specifieke informatie kan in de code worden opgenomen zodat snel een uniek en totaal beeld kan worden verstrekt. Tevens zijn er veel gratis scan apps beschikbaar (voorbeeld QR-driod voor android) voor smartphones, waardoor iedere medewerker direct toegang heeft tot de informatie zonder als bedrijf hier significante investeringen te hoeven doen.

Product traceability QR code voor automotive industrie

Benieuwd of lasertechniek voor uw toepassing geschikt is? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Snel unieke codes aanbrengen met een fiberlaser

Codes kunnen snel en simpel worden aangebracht met fiberlasers. Aangezien codes veelal niet groot in formaat zijn is een fiberlaser uitermate geschikt doordat de spiegelkop met hoge snelheden tot wel 1500mm/sec de codes kan aanbrengen. De software heeft al diverse bar-code type conversie opties standaard ingebouwd waardoor er manueel, uit tekst of Excel files of via server aansturing, codes direct kunnen worden omgezet en gelaserd. Tevens bezit de software opties om datum, tijd en automatisch ophoging toe te voegen aan de code.

Wat levert het in de praktijk op?

Naast het tracen van de oorsprong van een component heeft een verbeterde product traceability ook een bredere toepasbaarheid. Codes ook worden toegepast voor voorraad beheer, locatie bepaling en uniforme communicatie tussen medewerkers.

Voorbeeld: ziekenhuis omgeving

Een voorbeeld is de implementatie van code gebruik in een ziekenhuis omgeving voor apparaten en of instrumenten die gebruikt worden bij chirurgische handelingen. De fiber laser kan direct op de metalen voorwerpen de code aanbrengen zonder hierbij diepe oppervlakte structuren te maken. Hierdoor zijn de instrumenten goed te steriliseren zonder dat de code er af kan gaan. Geen gebruik van stickers meer nodig. Door de instrumenten te scannen en hun locatie te documenteren kan het ziekenhuis weten welke gereedschappen voor welke operatie zijn gebruikt, of ze allemaal na gebruik zijn gesteriliseerd, waar ze zijn opgeslagen en hoe vaak ze zijn gebruikt om slijtage te monitoren, verlies te reduceren en gebruik van “vervuilde” instrumenten te voorkomen.

Voorbeeld: de machinebouwer

In een andere toepassing heeft een klant voor een verbeterde product traceability alle onderdelen van een code voorzien. Voor montage worden deze gescanned zodat de totale opgebouwde machine bekend is, wat er is opgebouwd, wanneer en door wie, maar ook in geval van storingen welke onderdelen dienen te worden vervangen.

Fiberlasers voor het snel aanbrengen van codes op o.a. kunststof en metaal

Slim toepassen van codes kan tijd en geld besparen. Fiber lasers kunnen in kunststoffen en metalen deze aanbrengen inclusief eventuele codes en of andere benodigde herkenning elementen, logo’s en of teksten. Wenst u meer informatie omtrent het gebruik en toepassen, neemt u gerust met ons contact op via [email protected] of kijk eerst verder naar onze fiberlasers.