Lasersnijden van Textiel

Lasersnijden van textiel met een CO2 laser

Lasersnijden van textiel en een groot aantal stoffen is goed mogelijk met een CO2 laser machine. Ook zijn er mogelijkheden voor een groot aantal synthetische en technische textielen zoals bijvoorbeeld gebruikt in de auto industrie. Een MetaQuip laser kan op een snelle en eenvoudige manier gebruikt worden voor het lasersnijden van textiel en een groot aantal stoffen.

Technisch textiel en stoffen geschikt om te lasersnijden

Soorten textiel die geschikt onder andere geschikt zijn voor lasersnijden zijn:

 • Aramide
 • Fleece
 • Kant
 • Polyester
 • Linnen
 • Katoen
 • Zijde
 • Vilt

In veel gevallen is het ook mogelijk om ook ander textiel of stoffen te lasersnijden. Neem contact op met MetaQuip om dit samen verder uit te zoeken.

lasersnijden-textiel-kevlar
Lasersnijden van technisch textiel
Lasersnijden vilt
Lasersnijden van vilt

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Welke ontwerpen en formaten van stoffen kan ik snijden met een lasersnijder?

Of u nou fleece wilt lasergraveren of extravagante snijvormen wilt produceren op gordijnen of kant, de laser biedt u ongelofelijke ontwerpmogelijkheden. Vrijwel alle ontwerpen zijn te realiseren met de laser.

Wat zijn de voordelen in vergelijking tot de conventionele snijprocessen?

Lasersnijden van textiel is een contactloos en gereedschapsloos proces. Er is geen contact gedurende het lasersnij proces. Hierdoor is er ook geen sprake van het kromtrekken van textiel en stoffen. De laserstraal laat het materiaal smelten, waarna schone en gladde snedes het resultaat zijn. Rafelen van het eindproduct wordt hierbij uitgesloten.

Kan ik alle materialen even goed snijden met de laser?

Het lasersnijden van synthetische materialen werkt erg goed. Deze materialen bevatten vaak kunststof of polyester. De laserstraal doet het polyester smelten op een gecontroleerde manier. Dit zorgt ervoor dat rafelende randen worden uitgesloten. Bij het lasersnijden van biologisch textiel, bijvoorbeeld katoen of linnen, worden de geproduceerde snedes enigszins bruin van kleur (dit effect treedt ook op bij hout). Dit effect kan tot op zekere hoogte gecompenseerd worden door het selecteren van de juiste lens en laser parameters en door het gebruik van perslucht.

Hoe werkt lasergraveren van textiel?

Een aantal stoffen, zeker op polyester basis zijn heel mooi te lasergraveren met een CO2 laser machine. Bijzondere voordelen bij het gebruiken van de laser op textiel zijn:

 • Snelheid: een logo graveren is zonder veel voorbereiding snel aan te brengen
 • Flexibiliteit en mogelijkheid tot personalisering
 • Precisie: of u nu 1 stuk of 1000 stuks moet maken. Steeds dezelfde hoge kwaliteit.

Lasergraveren van fleece stof

Hiernaast ziet u een voorbeeld van fleece stof waarin we een logo en text hebben gegraveerd met de laser.

lasergraveren van textiel en stof - fleece
Lasergraveren van fleece stof

Bewerken van textiel en stoffen met CO2 laser machines

Voor het snijden van textiel en stoffen heeft u een CO2 laser machine nodig. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Lasersnijden van grote doeken en rol 2 rol

Voor het lasersnijden (en soms ook lasergraveren) van grote afmeting doeken en rol 2 rol bewerkingen heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze worden vaak gebruikt voor het lasersnijden in de textielindustrie en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen.

Maatwerk oplossingen voor lasersnijden en laser perforeren van textiel, stoffen en tapijt

De automotive, mode-en kledingindustrie gebruiken lasersnijden als integraal onderdeel van hun productieproces. Voordelen zijn grote kostenbesparingen, flexibiliteit ook voor kleinere series en met name verhoogde toegevoegde waarde door gebruik te maken van de nieuwste bewerkingstechnieken.

Lasermachines voor het snijden van textiel, stoffen en tapijt

MetaQuip levert een breed portfolio lasermachines voor het lasersnijden en perforeren van textiel, stoffen of tapijt. Van machines voor grote afmetingen en volumes, tot machines voor kleinschaliger gebruik. Neem contact op met MetaQuip voor specifieke vragen.

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

nl_NLDutch