Lasersnijden en lasergraveren van hout

Triplex-lasergraveren-lasersnijden-bekerhouder-metaquip
Triplex-populieren-lasergraveren-close-up

Voor multiplex, MDF, balsahout en vele andere soorten hout

MetaQuip lasers zijn uitermate geschikt voor lasersnijden en lasergraveren van hout. Voor bijvoorbeeld speelgoed, decoratieve artikelen, artistieke bewerkingen, souvenirs, kerstdecoraties, cadeaus, architectuur modellen en houten inleggers.

Houtsoorten geschikt voor lasersnijden en lasergraveren

  • Fineerhout Massief hout
  • Balsahout Beukenhout
  • Elzenhout Fijn hout
  • Cederhout Echt hout
  • MDF
  • Massief timmerhout
  • Natuurlijk hout

Hoe werkt lasersnijden en laser graveren van hout?

Het lasersnijden en -graveren van hout heeft een erg hoge verwerkingssnelheid. Gladde randen worden hierbij gegarandeerd. Houtsnijlasers van MetaQuip produceren gladde sneden en nauwkeurige randen, zelfs als er zeer complexe objecten en maten bewerkt moeten worden. Tijdrovende en moeilijke schoonmaakprocessen zijn niet langer nodig, omdat er geen spaanders worden geproduceerd bij het lasersnijden of –graveren van hout.

Hoe kan hout gesneden of gegraveerd worden met een laser?

Bij het snijden en graveren van hout met de laser is personalisatie en individualisatie van groot belang: tekst of lijnen worden toegepast op fotolijsten, foto’s of zelfs logo’s. Met als uitkomst een gedetailleerd laserresultaat. Hot stamping waarbij gebruikt wordt gemaakt van matrijzen, kan niet een dergelijk nauwkeurig resultaat opleveren. Ook kan er met die methode niet direct van motief worden gewisseld. Door gebruik te maken van de laser kan de gebruiker profiteren van extreme flexibiliteit en kwalitatief hoogstaande verfijning van hout.

Brandt hout tijdens het lasersnijden?

In de snijspeling van het materiaal, zal de laser een temperatuurstijging produceren die hoger is dan de sublimatietemperatuur van het hout. De “plotselinge damp” ofwel sublimatie houdt in dat het hout zichtbaar is in de vorm van damp dat ontsnapt in een snel tempo. Deze damp vervoert ook de ontstane warmte weg van het hout. Zodoende, is er relatief lage thermische belasting op het materiaal vlakbij de snijspeling. Door nauwkeurig scherpstellen en selecteren van geschikte optieken en door het verschaffen van perslucht, kunnen hoge kwaliteitssneden geproduceerd worden. De bruine snijranden kunnen vaak effectief gebruikt worden in het design.

Kan elk soort hout gesneden of gegraveerd worden met de laser?

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, moet de lasergebruiker verschillende kenmerken in acht nemen, zoals de dichtheid en de hars van het hout. Zachte houtsoorten, zoals balsahout, vereisen een lagere laserkracht en kunnen gesneden worden met een hogere snelheid. Hard hout, als voorbeeld van dichte houtsoorten, vereist een hogere laserkracht. Bij het werken met MDF, wat bestaat uit gelijmde houtvezels, raaden wij gebruik van perslucht aan.

Moet ik het materiaal bevestigen aan het werkvlak?

Nee. De laser oefent geen druk uit op het hout gedurende het proces; klemmen of elke andere vorm van bevestigen is daarom niet nodig. U hoeft enkel het werkstuk in te voeren en het laserproces te starten. Dit bespaart tijd en geld tijdens de voorbereiding van het materiaal. In tegenstelling tot het frezen van hout, hierbij moeten de planken in positie worden geklemd en vaak ook bevestigd worden middels een vacuüm.

Geschikte laser machines

Voor het snijden van hout, leer, en een groot aantal kunststoffen heeft u een CO2 laser machine nodig. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

Zie de volledige CO2 laser machine product range….

nl_NLDutch