Lasersnijder voor hout

Laservermogen van een lasersnijder voor hout

Met een CO2 lasersnijder heeft u een perfecte machine voor het snijden van hout. Vanaf laser vermogens van 60Watt kunt u door (dunner) hout snijden. Met meer laservermogen kunt u in principe door dikker hout snijden, maar het is belangrijk om goed te kijken hoe het eindresultaat wordt. Bij dikker hout heeft de laser (ook bij meer vermogen) meer tijd nodig om de onderkant van het hout te bereiken. Hierdoor treedt vaak roetvorming of verbranding aan de randen op.

Lasersnijder voor hout
Lasersnijden van hout

Demonstratie waarbij uw hout gesneden wordt

In welke mate roetvorming acceptabel is, is meestal een inschatting die onze klanten zelf maken. Door wat eenvoudige snij proeven uit te voeren op hout van de klant zelf kan snel een inschatting worden gemaakt welke kwaliteit de klant voor de specifieke toepassing nodig heeft. Neem contact op met MetaQuip om samen te kijken welke lasersnijder voor hout voor u de beste keuze is. De exacte haalbare dikte hangt af van het soort hout. Voor geperst hout is in het algemeen meer laservermogen nodig dan voor natuurlijk hout. Hier een aantal praktijkvoorbeelden om een indruk te krijgen wat mogelijk is.

  • U kunt met een 130W machinepopulier multiplex tot 15mm moeiteloos snijden, maar de randen zullen wel donker zijn.
  • Met een 100W machine is 4mm berken of populier strak en bijna roetvrij te snijden zonder verder nabewerking.
  • 4mm populier is ook te snijden met een 40W machine maar dan moet er wel nabewerkt en geschuurd worden om het roet weg te krijgen.
  • 12 mm populier multiplex kan met 85% vermogen bij 130W met ongeveer 25mm / sec gesneden worden.

Dit soort afwegingen zijn de punten waar een klant over na dient te denken bij aanschaf. Natuurlijk kan MetaQuip op basis van ruime ervaring u helpen met het maken van de juiste keuze.

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

MDF lasersnijden

Bij MetaQuip krijgen we regelmatig de vraag of MDF ook goed te snijden is met een lasersnijder. Het is belangrijk om te beseffen dat MDF niet echt een hout is, maar samengeperste verlijmde houtvezels. De afvalgassen en stoffen die vrijkomen bij het verbranden van deze lijm zijn schadelijk. Daarom adviseren wij om altijd voldoende tijd te nemen met het openen van de laserklep nadat de snijopdracht is beëindigd. Hierdoor weet u zeker dat alle dampen goed afgezogen zijn. De luchtafvoer is ook belangrijk bij het snijden van MDF. Afzuiging dient direct naar buiten plaats te vinden en/of dient gebruik gemaakt te worden van een industrieel luchtfilter. MDF is te snijden met een laser tot grote diktes. Consequentie is vaak wel dat er veel roetophoping aan de randen plaatsvindt.

Werkoppervlak van een lasersnijder voor hout

Het werkoppervlak van de lasersnijder bepaalt de maat van de hout plaat die u in een keer met de machine kunt bewerken. Daarbij hanteren wij normaal de stelregel dat het raadzaam is om tot ongeveer 10% uit de randen te blijven. MetaQuip heeft lasersnijders voor hout met verschillende werkoppervlakken: 40 x 40cm, 50 x 30, 60 x 40, 100 x 60 tot 150 x 90cm. Dit zijn allemaal machines die met een klep werken waardoor laserveiligheid ten alle tijden is gegarandeerd. Indien u een groter werkoppervlak nodig heeft (tot 150 x 300 cm) dan kunt u een open bed CO2 laser gebruiken, zogenaamde portaallasers.

  • Leg het te snijden hout op een houten onderplaat of blokken zodat er geen licht gereflecteerd wordt op het moment dat de laser aan de onderzijde het messenbed of het honeycomb bed raakt.
  • Gebruik goede kwaliteit hout (vooral bij multiplex) zodat er geen lokale verbranding optreedt door oneffenheden in het materiaal (zoals regelmatig bij de goedkopere bouwmarkt varianten gebeurt).
  • Minimaliseer roetvorming rondom de snijlijn, door het oppervlak met schilderstape te beplakken, zodat verbrandingsgassen niet neerslaan op het hout. Na verwijdering van eventueel roet aan de zijkant verwijdert u de schilderstape en heeft u een gaaf egaal, natuurlijk gekleurd oppervlak (dit werkt ook perfect bij het graveren van hout)
hout afdekken met schilderstape
Schilderstape aanbrengen over het gehele oppervlak
Lasersnijder voor hout - tips
Lasersnijden en daarna de schilderstape verwijderen

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende CO2 lasersnijders en mogelijkheden. Ga naar de lasersnijder overzichtspagina…

nl_NLDutch