+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Lasersnijder voor hout

Met een lasersnijder voor hout wordt een CO2 laser machine bedoelt met voldoende laservermogen om door het hout heen te branden. Hoe dikker en compacter het hout dat u wilt lasersnijden deste meer laservermogen dat u nodig heeft. De randen zien er vaak wat donker / verkoolt uit maar dit is met eenvoudige na bewerkingsstappen tot een minimum te beperken. Met dezelfde laser machine kunt u ook lasergraveren. De combinatie van zowel lasersnijden van hout en daarnaast lasergraveren van hout geeft tal van interessante mogelijkheden.

Voordelen van een lasersnijder voor hout

Nauwkeurige en gedetailleerde snedes

Een lasersnijder voor hout biedt uiterst nauwkeurige en gedetailleerde snedes. De geconcentreerde laserstraal kan met precisie door houten materialen snijden, waardoor strakke en perfecte contouren ontstaan. Of het nu gaat om het snijden van complexe vormen, het graveren van fijne details of het creëren van gepersonaliseerde ontwerpen, een lasersnijder zorgt voor een professioneel resultaat.

Veelzijdigheid in ontwerpmogelijkheden

Met een lasersnijder voor hout zijn de ontwerpmogelijkheden vrijwel eindeloos. U kunt ingewikkelde patronen, unieke vormen en gepersonaliseerde details creëren die met traditionele snijmethoden moeilijk te bereiken zijn. Hierdoor kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en unieke houten producten maken die opvallen.

Minimale materiaalverspilling

Een lasersnijder maakt gebruik van een gerichte laserstraal, waardoor u zeer nauwkeurig kunt snijden en materiaalverspilling tot een minimum kunt beperken. Het vermogen om nauwkeurige snedes te maken, betekent dat u uw houten materialen optimaal kunt benutten en minder afval produceert. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen, maar is ook milieuvriendelijker.

Efficiëntie en tijdsbesparing

Een lasersnijder voor hout zorgt voor efficiëntie en tijdsbesparing. Het geautomatiseerde proces maakt het mogelijk om snel en consistent te snijden, waardoor de productiviteit wordt verhoogd. Bovendien kunnen lasersnijders gelijktijdig meerdere sneden maken, waardoor u in minder tijd meer kunt bereiken. Dit is vooral handig voor bedrijven en professionals die grote volumes hout moeten snijden.

Geen fysiek contact met het materiaal

In tegenstelling tot traditionele snijmethoden zoals zagen of frezen, maakt een lasersnijder voor hout geen fysiek contact met het materiaal. Dit minimaliseert de kans op beschadiging van het houten oppervlak en vermindert de noodzaak van nabewerkingen. Het resultaat is een glad en schoon snijvlak zonder splinters of bramen.

Automatisering en precisieherhaling

Lasersnijders voor hout kunnen worden geïntegreerd met computergestuurde systemen, waardoor u nauwkeurige en herhaalbare snedes kunt maken. Dit is vooral gunstig bij het produceren van identieke houten onderdelen of bij het uitvoeren van grootschalige projecten. De mogelijkheid om precieze snedes consistent te herhalen, garandeert een hoogwaardige productie en minimaliseert fouten.

Met deze voordelen biedt een lasersnijder voor hout ongekende mogelijkheden voor precisie, creativiteit en efficiëntie in het bewerken van houten materialen. Het is een waardevol instrument voor houtbewerkers, meubelmakers, modelbouwers en andere professionals in de houtindustrie.

Laservermogen van een laser machine voor hout

Met een CO2 laser machine heeft u een perfecte machine voor het snijden van hout. Vanaf laser vermogens van 60Watt kunt u door (dunner) hout snijden. Met meer laservermogen kunt u in principe door dikker hout snijden, maar het is belangrijk om goed te kijken hoe het eindresultaat wordt. Bij dikker hout heeft de laser (ook bij meer vermogen) meer tijd nodig om de onderkant van het hout te bereiken. Hierdoor treedt vaak roetvorming of verbranding aan de randen op.

Lasersnijder voor hout
Lasersnijden van hout
CO2 Lasersnijder voor hout
Lasersnijder voor hout in combinatie met lasergraveren

Uw creativiteit de vrije loop

Doordat de lasersnijder het hout met extreem hoge precisie snijdt zijn deze CO2 laser machines perfect geschikt voor modelbouw. Zelfs de kleinste details kunnen keer na keer zonder problemen haarscherp uitgesneden worden. Met dank aan DAAR.

Multiplex en triplex hout lasersnijden

Met een CO2 lasersnijder voor hout kunt u dun triplex snijden (van 3-6mm) maar afhankelijk van het beschikbare laservermogen ook dikker hout. Hierdoor kunt u naast modelbouw ook denken aan bijvoorbeeld realisatie van houten meubels.

Model houten vrachtwagen lasergesneden in hout
Vrachtwagen modelbouw

Demonstratie laser machine voor hout snijden of graveren

In welke mate roetvorming acceptabel is, is meestal een inschatting die onze klanten zelf maken. Door wat eenvoudige snij proeven uit te voeren op hout van de klant zelf kan snel een inschatting worden gemaakt welke kwaliteit de klant voor de specifieke toepassing nodig heeft. Neem contact op met MetaQuip om samen te kijken welke laser machine voor hout voor u de beste keuze is. De exacte haalbare dikte hangt af van het soort hout. Voor geperst hout is in het algemeen meer laservermogen nodig dan voor natuurlijk hout. Hier een aantal praktijkvoorbeelden om een indruk te krijgen wat mogelijk is.

Voorbeelden van mogelijke resultaten

  • U kunt met een 130W machinepopulier multiplex tot 15mm moeiteloos snijden, maar de randen zullen wel donker zijn.
  • Met een 100W machine is 4mm berken of populier strak en bijna roetvrij te snijden zonder verder nabewerking.
  • 4mm populier is ook te snijden met een 40W machine maar dan moet er wel nabewerkt en geschuurd worden om het roet weg te krijgen.
  • 12 mm populier multiplex kan met 85% vermogen bij 130W met ongeveer 25mm / sec gesneden worden.

Dit soort afwegingen zijn de punten waar een klant over na dient te denken bij aanschaf. Natuurlijk kan MetaQuip op basis van ruime ervaring u helpen met het maken van de juiste keuze.

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

MDF hout lasersnijden

Bij MetaQuip krijgen we regelmatig de vraag of MDF ook goed te snijden is met een lasersnijder. Het is belangrijk om te beseffen dat MDF niet echt een hout is, maar samengeperste verlijmde houtvezels. De afvalgassen en stoffen die vrijkomen bij het verbranden van deze lijm zijn schadelijk. Daarom adviseren wij om altijd voldoende tijd te nemen met het openen van de laserklep nadat de snijopdracht is beëindigd. Hierdoor weet u zeker dat alle dampen goed afgezogen zijn. De luchtafvoer is ook belangrijk bij het snijden van MDF. Afzuiging dient direct naar buiten plaats te vinden en/of dient gebruik gemaakt te worden van een industrieel luchtfilter. MDF is te snijden met een laser tot grote diktes. Consequentie is vaak wel dat er veel roetophoping aan de randen plaatsvindt.

Werkoppervlak van een lasersnijder voor hout

Het werkoppervlak van een laser machine bepaalt de maat van de hout plaat die u in een keer met de machine kunt bewerken. Daarbij hanteren wij normaal de stelregel dat het raadzaam is om tot ongeveer 10% uit de randen te blijven. MetaQuip heeft lasersnijders voor hout met verschillende werkoppervlakken: 40 x 40cm, 50 x 30, 60 x 40, 100 x 60 tot 150 x 90cm. Dit zijn allemaal machines die met een klep werken waardoor laserveiligheid ten alle tijden is gegarandeerd. Indien u een groter werkoppervlak nodig heeft (tot 150 x 300 cm) dan kunt u een open bed CO2 laser gebruiken, zogenaamde portaallasers.

  • Leg het te snijden hout op een houten onderplaat of blokken zodat er geen licht gereflecteerd wordt op het moment dat de laser aan de onderzijde het messenbed of het honeycomb bed raakt.
  • Gebruik goede kwaliteit hout (vooral bij multiplex) zodat er geen lokale verbranding optreedt door oneffenheden in het materiaal (zoals regelmatig bij de goedkopere bouwmarkt varianten gebeurt).
  • Minimaliseer roetvorming rondom de snijlijn, door het oppervlak met schilderstape te beplakken, zodat verbrandingsgassen niet neerslaan op het hout. Na verwijdering van eventueel roet aan de zijkant verwijdert u de schilderstape en heeft u een gaaf egaal, natuurlijk gekleurd oppervlak (dit werkt ook perfect bij het graveren van hout)
hout afdekken met schilderstape
Schilderstape aanbrengen over het gehele oppervlak
Lasersnijder voor hout - tips
Lasersnijden en daarna de schilderstape verwijderen

Standaard CO2 laser machine voor hout

MetaQuip heeft de CO2 LITE 2+ series en de CO2 production series die perfect zijn voor het lasersnijden van hout. Tevens kan het hout met deze machines gegraveerd worden.

CO2 lasersnijder LITE 2+

Lasersnijden van hout en andere organische materialen
Laservermogens tot 60W
Werkbed tot 600 x 400mm

CO2 lasersnijder production series

Lasersnijden van hout en andere organische materialen
Laservermogens tot 250W
Werkbed tot 1500 x 900mm.

Dik hout lasersnijden met portaal laser

22mm vuren/grenen hout

MetaQuip CO2 portaal laser machines zijn perfect geschikt voor het lasersnijden van grote lappen leer, textiel, kunststof en hout tot 3000 x 1500mm (groter op speciale aanvraag). Deze portaal lasers hebben we ook met extra hoge laservermogens (tot 350 Watt) . Hier een korte demonstratie van het lasersnijden van 22mm hout. Deze demonstratie laat zien wat mogelijk op wat zachtere houtsoorten zoals vuren en grenen.

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende CO2 lasersnijders en mogelijkheden.