Rol 2 rol druk techniek met Smart Sleeves

Wat is een sleeve?

MetaQuip is, door verschillende partners uit de papierindustrie, de vraag gesteld of het mogelijk is om een lasermachine te ontwikkelen om sleeves flexibeler, sneller en met minder kosten te realiseren in vergelijking met bestaande oplossingen een zogenaamde smart sleeve. Sleeves zijn rollen die in rol 2 rol toepassingen worden gebruikt om een afdruk of opdruk aan te brengen. Deze sleeves worden gemaakt van metaal of kunststof waarin een hoogte profiel wordt aangebracht en worden gebruikt in het proces van het bedrukken van drank blikken, het pregen van papier in droge of natte fase of voor het watermerken van papier.

Project Specificaties

  • Sleeve kan worden gebruikt voor bedrukken van drank blikken, pregen van papier in de droge en natte fase en voor watermerken
  • Kunststof sleeve die wordt gegraveerd met laser
  • Hoge kwaliteit pregen of droge offset
  • Minimale omstel tijden.
  • Individuele kleine series binnen 1 master batch
  • Lagere kosten door vaste cilinder en vervangbare sleeve
  • In-huis te laseren, snelle realisatie, lage kosten, personalisatie, kleine series

Resultaten

MetaQuip heeft uitgezocht welke golflengte en lasermachine principe het meest geschikt is voor het graveren van kunststof sleeves. Ook is uitgezocht bij welke procesparameters de perfecte diepte gerealiseerd kan worden zonder de drukkwaliteit te verminderen en de maximale graveersnelheid te graveren. Daarnaast is gekeken welke andere randvoorwaarden noodzakelijk zijn om het proces stabiel te krijgen over de gehele sleeve. Hiermee heeft MetaQuip de precieze technische specificaties in beeld om een machine te maken die perfect voldoet aan de vraagstelling.

Rol2Rol printing smart sleeve laser graveren


Lasergraveren rubber drum
Voorbeeld van sleeve rubber laser graveren

Sleeve houder

MetaQuip heeft een sleeve houder ontwikkeld die de sleeve tijdens het laseren vastklemt zodat deze bewerkt kan worden, daarnaast zijn in deze sleeve houder ook een aantal functies verwerkt die nodig zijn om de kunststof sleeve goed te kunnen bewerken. De sleeve houder wordt door de laser machine aangestuurd. Deze sleeve houder is uitgebreid getest in combinatie met de lasermachine; de resultaten hiervan zijn dusdanig goed dat nu onderzocht wordt hoe de definitieve oplossing in de productielijn ingezet kan worden.

Next steps…

Technisch heeft MetaQuip aan de hand van bovenstaande prototype aangetoond dat het mogelijk is om met behulp van een laser een sleeve te maken die voldoet aan de gestelde eisen. Het concept is relatief snel om te zetten naar een compleet product. Op dit moment wordt gekeken naar de business mogelijkheden.

Volautomatische sleeve graveer machine

nl_NLDutch