+31 40 8080 193   +31 40 8080 193

Krimpfolie verwijderen met laser techniek – Gandea

Gandae Handling Atelier

Gandae Handling Atelier, uit Gent in Belgie, heeft de afgelopen jaren uitgebreide expertise ontwikkeld in het sleeven en ontsleeven van flessen en flacons. Het ontsleeven van bierflessen gebeurde nog handmatig met onvoldoende capaciteit voor grotere volumes.

Ontsleeve laser machine

De vraag van Gandae aan MetaQuip was of zij een laser machine konden ontwikkelen waarin aan de ene kant de bierfles met sleeve ingelegd wordt en aan de andere kant de fles met losgesneden sleeve uitgenomen kan worden, zodat vervolgens de sleeve eenvoudig te verwijderen is. Het voordeel van krimpfolie verwijderen met laser is dat iedere fles goed losgesneden wordt en er geen messen bot worden en het glaswerk niet beschadigd raakt.

Laser machine ontsleeven van flessen
Sleeves van krimpfolie zoals gebruikt bij bierflesen

Ideeën voor nieuwe toepassingen of innovatie? 

Op zoek naar een oplossing voor een specifiek probleem? Idee voor een bepaalde toepassing voor deze innovatie?
We kijken graag samen hoe we dit kunnen gaan realiseren.

MetaQuip Volautomatische Laser Fles Ontsleeve Machine

MetaQuip heeft de volledige laser machine ontwikkelt, getest en gecertificeerd voor Gandea. Aan ingang worden de flessen ingevoerd, in de machine losgesneden en aan de uitgang opvangen en wordt de sleeve handmatig verwijdert. Het is ook mogelijk om de sleeve van krimpfolie volledig automatisch te verwijderen ook op snelheid in een productielijn.

Custom laser machines op maat
MQS-3000 CO2 Sleeve Laser Snij Machine

Impressie van krimpfolie ontsleeve machine

MetaQuip’s bijdrage aan deze laser machine

Proces onderzoek

MetaQuip heeft eerst uitgezocht of het mogelijk is om lasertechniek te gebruiken om de sleeve over de hele lengte consistent door te snijden, ook wanneer de diameter van de fles varieert. Na een aantal tests hebben we samen met Gandae geconcludeerd dat dit zondermeer mogelijk was.

Productontwikkeling

Daarna is, nadat de benodigde financiering beschikbaar was, een eerste machine concept ontwikkeld. Vervolgens heeft MetaQuip de machine volledig ontwikkeld, inclusief laserveiligheid en CE certificering. Voor het mechatronisch systeem is samengewerkt met een tweetal partners: Newton en 1K3.

Volledig automatisch

De machine werkt volledig automatisch. Inkomende flessen worden gedetecteerd waarna het laserproces automatisch gestart wordt. Indien flessen verkeerd worden geplaatst worden ze niet bewerkt. De machine is om te stellen zodat ook andere vorm en afmeting flessen verwerkt kunnen worden. De huidige capaciteit van deze machine is 1000-1200 flessen per uur.

Veiligheid

Deze machine wordt gebruikt in een omgeving waar mensen met een beperking werken. Vandaar dat MetaQuip uitgebreid gekeken heeft naar de mogelijke risico’s van de machine met een focus op de mechanische componenten en de lasercomponenten. De aanwezige veiligheidssystemen zorgen ervoor dat de machine meteen uitschakelt als er een fout wordt gedetecteerd.

Machine in bedrijf

Op dit moment staat de machine bij Gandae. De machine is volledig in de productielijn geïntegreerd. Het gehele machine concept is goed vastgelegd en kan eenvoudig gerepliceerd worden indien de capaciteit verhoogd moet worden.

Gandea in het nieuws

GANDAE GENT AUTOMATISEERT VOOR BROUWERIJ VAN STEENBERGE

GENT/ERTVELDE – Gandae en brouwerij Van Steenberge werken al 20 jaar samen. Om de groei van de brouwerij uit Ertvelde op te vangen, was er echter nood aan automatisatie.

Jaarlijks groeit brouwerij Van Steenberge waardoor er meer tewerkstelling voor de doelgroepwerknemers van Gandae wordt gecreëerd. Maar al deze extra handen konden het toenemende werk niet helemaal opvangen. Daarom ontwierp Gandae samen met brouwerij Van Steenberge en ontwerpbureau MetaQuip een machine voor het ontsleeven van bierflessen.

Lees Meer (pdf)…