Lasersnijden en laser perforeren van textiel, stoffen en tapijt

De automotive, mode-en kledingindustrie gebruiken lasersnijden als integraal onderdeel van hun productieproces. Voordelen zijn grote kostenbesparingen, flexibiliteit ook voor kleinere series en met name verhoogde toegevoegde waarde door gebruik te maken van de nieuwste bewerkingstechnieken.

Lasersnijden van textiel, stoffen en tapijt met een CO2 laser machine

Lasersnijden van textiel en een groot aantal stoffen is goed mogelijk met een CO2 laser machine. Ook zijn er mogelijkheden voor een groot aantal synthetische en technisch textiel zoals bijvoorbeeld gebruikt in de auto industrie. Een MetaQuip laser kan op een snelle en eenvoudige manier gebruikt worden voor het lasersnijden van textiel en een groot aantal stoffen.

Technisch textiel en stoffen geschikt om te lasersnijden

Soorten textiel die geschikt onder andere geschikt zijn voor lasersnijden zijn:

 • Aramide
 • Fleece
 • Kant
 • Polyester
 • Linnen
 • Katoen
 • Zijde
 • Vilt

In veel gevallen is het ook mogelijk om ook ander textiel of stoffen te lasersnijden. Neem contact op met MetaQuip om dit samen verder uit te zoeken.

lasersnijden-textiel-kevlar
Lasersnijden van technisch textiel
Lasersnijden vilt
Lasersnijden van vilt

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

Welke ontwerpen en formaten van stoffen kan ik snijden met een lasersnijder?

Of u nou fleece wilt lasergraveren of extravagante snijvormen wilt produceren op gordijnen of kant, de laser biedt u ongelofelijke ontwerpmogelijkheden. Vrijwel alle ontwerpen zijn te realiseren met de laser.

Soorten laserbewerking – snijden, perforeren, graveren

Lasersnijden van textiel

Met een CO2 laser machine kunt u een groot aantal vormen en ontwerpen direct uitsnijden uit (technisch) textiel en stof.
Optioneel is het ook mogelijk om te snijden rekening houdend met bepaalde patronen of strepen in het materiaal op basis van vision camera systemen. Ook kunt u met dezelfde systemen letters, labels of teksten uitsnijden.

Laserperforeren van textiel

Perforeren van textiel en doek wordt in de industrie vaak gebruikt om lucht en vocht makkelijker af te kunnen voeren. MetaQuip heeft naast de standaard oplossingen ook speciale laser machines geoptimaliseerd om op hoge snelheid materialen te perforeren.

Lasergraveren van textiel

Lasergraveren van textiel zoals bijvoorbeeld fleece of jeans geeft een persoonlijk en uniek karakter aan kledingstukken. Naast voor kleding en fashion is dit ook te gebruiken voor het markeren van textiel.

Sportkleding lasersnijden
Laserperforeren textiel

Jeans / denim lasergraveren

Wat zijn de voordelen in vergelijking tot de conventionele snijprocessen?

Lasersnijden van textiel is een contactloos en gereedschapsloos proces. Er is geen contact gedurende het lasersnij proces. Hierdoor is er ook geen sprake van het kromtrekken van textiel en stoffen. De laserstraal laat het materiaal smelten, waarna schone en gladde snedes het resultaat zijn. Rafelen van het eindproduct wordt hierbij uitgesloten.

Kan ik alle materialen even goed snijden met de laser?

Het lasersnijden van synthetische materialen werkt erg goed. Deze materialen bevatten vaak kunststof of polyester. De laserstraal doet het polyester smelten op een gecontroleerde manier. Dit zorgt ervoor dat rafelende randen worden uitgesloten. Bij het lasersnijden van biologisch textiel, bijvoorbeeld katoen of linnen, worden de geproduceerde snedes enigszins bruin van kleur (dit effect treedt ook op bij hout). Dit effect kan tot op zekere hoogte gecompenseerd worden door het selecteren van de juiste lens en laser parameters en door het gebruik van perslucht.

Voorbeelden van lasersnijden, perforeren en lasergraveren van textiel en doek

Hier laten we een aantal veelvoorkomende toepassingen zien van laserbewerkingen op (technisch) textiel. Lasersnijden van textiel, laser perforeren van textiel en lasergraveren van textiel.

Lasersnijden van technisch textiel - filters en filterdoek
Filters & Filterdoek
Lasersnijden van airbag textiel
Airbags
Lasersnijden van sportkleding en zwemkleding
Sport & Zwemkleding
Lasersnijden van vlaggen en baniers
Banners & Vlaggen
Stickers uitsnijden met laser
Stickers
Lasersnijden van kleding en mode
Kleding
Lasersnijden van tapijt
Tapijt
Lasersnijden automotive bekleding
Automotive interieurs & bekleding

Hoe werkt lasergraveren van textiel?

Een aantal stoffen, zeker op polyester basis zijn heel mooi te lasergraveren met een CO2 laser machine. Bijzondere voordelen bij het gebruiken van de laser op textiel zijn:

 • Snelheid: een logo graveren is zonder veel voorbereiding snel aan te brengen
 • Flexibiliteit en mogelijkheid tot personalisering
 • Precisie: of u nu 1 stuk of 1000 stuks moet maken. Steeds dezelfde hoge kwaliteit.

Lasergraveren van fleece stof

Hiernaast ziet u een voorbeeld van fleece stof waarin we een logo en text hebben gegraveerd met de laser.

lasergraveren van textiel en stof - fleece
Lasergraveren van fleece stof

Bewerken van textiel en stoffen met CO2 laser machines

MetaQuip levert een breed portfolio lasermachines voor het lasersnijden en perforeren van textiel, stoffen of tapijt. Van machines voor grote afmetingen en volumes, tot machines voor kleinschaliger gebruik. Voor het snijden van textiel en stoffen heeft u een CO2 laser machine nodig.

Standaard CO2 Productie laser machines

MetaQuip’s standaard CO2 productie laser machines zijn geschikt voor eenvoudigere textiel snij en graveerwerk doordat ze standaard niet zijn uitgerust met camera vision systeem. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat u uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

High-precision camera laser snij oplossingen

MetaQuip’s heeft een aantal gesloten CO2 laser machines die ook uit te rusten zijn met een vision camera systeem. Hiermee is het mogelijk om logo’s, nummers en letters te herkennen en automatisch op hoge snelheid uit te snijden. Deze herkenning door het vision systeem gebeurd aan de hand van beeld herkenningstechnologie in combinatie met registratiekenmerken op het textiel. De grafische herkenning heeft een snijnauwkeurigheid tot 0.3mm.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Lasersnijden van grote oppervlakten en rol 2 rol – open bed portaal laser machines

Voor het lasersnijden (en soms ook lasergraveren) van grote afmeting doeken en rol 2 rol bewerkingen heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze worden vaak gebruikt voor het lasersnijden in de textielindustrie en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Denk bijvoorbeeld aan het lasersnijden van kleine partijen en/of kleding met veel variatie (zoals maatkleding).

Vision camera systeem

MetaQuip’s portaal lasers zijn ook uit te rusten met een vision camera systeem. Hiermee is het mogelijk om logo’s, nummers en letters te herkennen en automatisch op hoge snelheid uit te snijden. Deze herkenning door het vision systeem gebeurd aan de hand van beeld herkenningstechnologie in combinatie met registratiekenmerken op het textiel. De grafische herkenning heeft een snijnauwkeurigheid tot 0.3mm.

Textiel software

Voor de textiel lasers is voor een aantal machines wordt in een aantal gevallen ook speciale software meegeleverd geoptimaliseerd voor gebruik voor textiel toepassingen. Denk hierbij aan handmatig of automatisch plaatsing van ontwerpen op het textiel om het beschikbare oppervlak zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Automatische spanningscorrectie feeder

Om een nauwkeurige materiaalaanvoer te garanderen kan MetaQuip ook een automatische spanningscorrectie feeder leveren. Hierbij is de materiaal aanvoer en daardoor ook het snijresultaat maximaal. Met speciale software kan de vervorming in het weefseltransport worden opgelost.

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen

Maatwerk oplossingen voor lasersnijden en laser perforeren
van textiel, stoffen en tapijt

Alles in een groot formaat (zonder naden) high-speed laser perforeren en lasersnijden voor mode en sportkleding.

Geschikt voor alle soorten hoog-elastische stoffen die een ademend vermogen nodig hebben.

De laserstraal is altijd scherp. Grootte van de laserspot tot 0,2-0,3 mm.

Gear rack hoge snelheidsaandrijving.

Textiel lasersnijden, graveren en perforeren.

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw snij of graveer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk ook opsturen.

nl_NLDutch