Lasersnijden en lasergraveren van leer

Leer is een organisch materiaal dat uitermate geschikt is om te bewerken met laser techniek. Lasersnijden en lasergraveren van leer gaat snel, flexibel en ook complexe patronen zijn snel te graveren of lasersnijden.

Leer bewerken met CO2 laser machine

Zowel echt leer als kunstleer is perfect te snijden of te graveren met een CO2 laser machine. Aangezien laserbehandeling een brandproces is zal het bewerkte stuk iets verruwen en donkerder van kleur worden. Bij lasersnijden is door een eenvoudige reiniging de snijrand weer schoon te maken. Bij het bewerken van leer zijn er in essentie twee soorten bewerkingen:

Lasersnijden van leer

Leer is heel eenvoudig te snijden met een CO2 laser machine. U digitale ontwerp in vector formaat (bijvoorbeeld in Adobe Illustrator ai formaat of dxf formaat) kunt u direct in de laser machine inladen. Daarna is het een kwestie van materiaal plaatsen en het laser proces starten. Omstellen is een kwestie van een nieuw digitaal ontwerp inladen dus nauwelijks omsteltijden. De randen zullen zwart kleuren maar dit is eenvoudig te verwijderen door te reinigen. MetaQuip heeft oplossingen voor het uitsnijden van kleine objecten maar ook voor het bewerken en uitsnijden van grote ontwerpen.

Lasergraveren van leer

Bij lasergraveren van leer wordt afhankelijk van het ingestelde laservermogen de toplaag van het materiaal lokaal en heel precies verbrand / verdampt. Dit levert een donker (bruin) effect op en het materiaal verruwt enigszins. Zeker bij geverfd leer kunnen mooie effecten gecreëerd worden met hoog contrast. MetaQuip heeft CO2 laser graveer oplossingen voor enkelstuks of hoog volume productie. Ook bij het lasergraveren van leer zijn de voordelen: mooie, natuurlijke gravering, snelheid, flexibiliteit en hoge precisie.

Lasersnijden en lasergraveren van leer
Lasersnijden en lasergraveren van leer
Lasersnijden van leer
Motief uitgesneden met CO2 laser machine

Offerte, demonstratie of uw eigen materiaal proberen? 

U bent van harte welkom om te kijken of lasertechnologie een geschikte oplossing is voor uw leer toepassing of applicatie. Neem uw digitale ontwerp of materiaal mee tijdens een demonstratie en we kunnen ter plekke het resultaat bekijken. U kunt het natuurlijk op van opsturen.

Voorbeelden lasergraveren en lasersnijden van leer

Lasergraveren van leer met CO2 laser
Leren tas lasergraveren
Leer lasergraveren
Portemonnee lasergraveren
Leer lasergraveren
Armbandje in leer lasergraveren en lasersnijden

Welke ontwerpen kunnen in leer gemaakt worden?

Zowel lasergraveren als ook lasersnijden van leer gaat met hele hoge precisie. Daarom zijn vrijwel alle ontwerpen te realiseren met de laser. Lasersnijden is een brandproces dus bij extreem dunne figuren moet eerst even gecontroleerd worden hoe het resultaat eruit ziet. Hoe meer detail en hoe groter het met name te lasergraveren oppervlak des te langer het laser proces zal duren.

Wat zijn de voordelen in vergelijking tot de conventionele snijprocessen?

Lasersnijden van leer is een contactloos en gereedschapsloos proces. Er is geen contact gedurende het lasersnij proces. Hierdoor is er ook geen sprake van het kromtrekken. De laserstraal laat het materiaal smelten, waarna schone en gladde snedes het resultaat zijn. De snijranden en het graveer oppervlak zullen over het algemeen wel donkerder van kleur zijn. Voordeel is dat er geen messen zijn die bot kunnen worden.

Bewerken van leer met CO2 laser machines

Voor het snijden van hout, leer, en een groot aantal kunststoffen heeft u een CO2 laser machine nodig. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn: wat is de maximale grootte van het object dat ik uit wil snijden, dat bepaald de grootte van uw werkblad en wat is de maximale dikte die gesneden moet worden dat bepaald het laservermogen dat u nodig heeft.

CO2 laser machine productie
CO2 productie laser machine

Lasersnijden van grote lappen en rollen (kunst) leer

Voor het lasersnijden (en soms ook lasergraveren) van grote lappen leer heeft MetaQuip de zogenaamde portaal laser machines. Deze worden vaak gebruikt voor wat grotere lappen leer en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen.

Portaal-laser-machine-bewerken-grote-platen
Portaal CO2 laser machine

Productiematig lasergraveren van leer

Het is mogelijk om grotere series te maken met een CO2 LITE of productie machine, echter de laserkop scant daarbij het volledige object helemaal af. Dit kost tijd. Voor seriematig plaatsen van logo’s kleinere afbeeldingen wordt meestal gewerkt met een CO2 galvo machine. Deze heeft geen bewegende delen en maakt gebruik van een metaalbuis wat een langere uptime garandeert. Grootste voordeel is de extreem hoge graveersnelheid.

Leren riem lasergraveren met CO2 galvo laser

Een voorbeeld van productiematig lasergraveren: leren riemen lasergraveren met een CO2 galvo laser machine. Denk aan uw eigen logo, het personaliseren van riemen, het aanbrengen van een afbeelding of patroon over de gehele riem. De beperking is puur uw eigen creativiteit.

Leren riem lasergraveren met CO2 galvo laser
nl_NLDutch